Categories
Youtube

5 savjeta za (prvo) zapošljavanje

Zapošljavanje, a posebno prvo zapošljavanje zna biti stresno i problematično. Zato bi s vama htio podjeliti nekoliko savjeta i nadam se da ćemo svi imat što bolja iskustva u budućnosti i da će savjeti koristiti!


  1. Uzmite u obzir sve opcije, poslove, firme koje vam se barem malo sviđaju ili mislite da su vam ok. Ako vam se neka firma možda ovako na prvu ne sviđa, svejedno otiđite kod svih na razgovor(e). Teško je znati stvarno kakva je firma dok ne radite tamo, možete prije potencijalne prijave ili razgovora imat loš dojam o firmi iako nije loša, ali i obrnuto. Meni je dosta žao što nisam otišao na razgovore kod dosta firmi koje su me zvale, tako da bi savjetovao vama da ne napravite tu istu grešku.
  2. Posebno ako ste završili fakultet pripazite na razne fore “e jel imaš studentski ugovor?”. Takve i slične stvari su po meni jako loš znak.
  3. Pozorno proučite ugovore koje potpisujete, proučite osnove radnog prava, sto se od vas očekuje, sto se od poslodavca očekuje. Što je bruto, što neto plaća, putni troškovi, dnevnice itd. Da ne bi kasnije bilo nekih problema i nesuglasica. Također nemojte ništa ostavljat na usmenom dogovoru, sve lijepo imajte crno na bijelo, na papiru ili barem na emailu.
  4. Nemojte pristajat na neke ubrzane ili nedogovorene intervjue, dogovorite termine koji pašu i vama i drugoj strani. Ako oni nešto pokušavaju napravit nabrzaka ili “neformalno”, u dosta slučaja to nije dobar znak. Bitno vam je da se dobro predstavite, sve svoje kvalitete, znanja i kompetencije, a u tako nekim ne organiziranim situacijama možete ispast manje kompetentni što ne donosi dobre stvari. Izbjegavajte takve situacije.
  5. Provjerite detalje firme na sudskom registru ili na transparentno.hr, tko su osnivači, kakvi su prihodi, dobit, prosječna plaća. To je bitno iz nekoliko razloga, da vidite kakvu će vama plaću ponudit u odnosu na prosječnu plaću u toj firmi, da općenito vidite da li se dobro predstavljaju ili nešto muljaju. Naravno nije to 100% provjera i nekad možda nije ni potrebna. Ali dobro dođe malo provjerit javno dostupne podatke bilo koje firme koja vam je interesantna.

Zapošljavanje je ozbiljna stvar i trebate se ozbiljno postavit. Nemojte dopuštat da vas netko izigrava, bilo prije zapošljavanja, za vrijeme pristupnih razgovora, a posebno kad se zaposlite. Ako imate bilo kakva pitanja slobodno se javite, rado ću pomoć ako mogu s nekim iskustvima, bilo mojim bilo kolega koje znam.


Originalni post na https://medium.com/@bsevo/5-savjeta-za-prvo-zapošljavanje-ce710f281213

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *